×

Lisää suoritus

Liikuntakampanja ei ole aktiivinen.

×

Ota yhteyttä ylläpitoon

Kirjoita tähän viestisi. Mikäli lähetät tukipyyntöä tai vikailmoitusta, muista AINA liittää mukaan tarkka www-osoite sivusta, jota asia koskee ja kuvaile tilanne mahdollisimman yksityiskohtaisesti.
CAPTCHA
Tällä varmistetaan, että rekisteröityjä on oikea henkilö eikä automatisoitu roskapostirobotti. HUOM! Mikäli et näe tässä kohtaa rasti ruutuun -painiketta tai latausilmaisin jää pyörimään, kokeile rekisteröitymistä toisella selaimella (muu kuin Explorer).
×

Jokainen askel kannattaa ottaa

Tilanneviesti

UKK-instituutin päivittämä aikuisten liikkumisen suositus nostaa päivittäisen arkiaktiivisuuden arvoa. Uudistetussa suosituksessa näkyville pääsevät aiempaa paremmin myös kevyt liikkuminen ja paikallaanolon tauottaminen. 

Kevyemmästä liikkumisesta hyötyvät erityisesti vähemmän liikkuvat. Jokainen arkiaskareissakin otettu askel parantaa veren sokeri- ja rasva-arvoja, vetreyttää niveliä, vilkastuttaa verenkiertoa ja virkistää mieltä. Tauottaminen aktivoi lihaksia sekä vähentää kehon ja tuki- ja liikuntaelimistön kuormittumista. 

Myös unen merkitys on päässyt suosituksissa vahvemmin esille. Hyvä uni vaikuttaa kehon ja mielen palautumiseen.  Aivoille lepo antaa myös aikaa jäsentää ajatuksia. 

UKK-instituutin suosituksen mukaan omaa hyvinvointia rakennettaessa palauttavalle unelle aikaa tulisi varata riittävästi siten, että aamulla tuntee itsensä virkeäksi. Taukoja paikallaanoloon kannattaa tehdä aina kun voi. Kevyttä liikuntaa tulee päivän tehtävien lomaan sijoittaa mahdollisimman usein. 

Liikkumisen ydin ei ole muuttunut

Kevyemmän liikkumisen lisäksi tarvitaan sykettä nostavaa liikuntaa ja lihaskunnosta ja liikehallinnasta huolehtimista. Liikkumisen suositus koostuu edelleen kahdesta osasta: kestävyyskunnon sekä lihaskunnon ja liikehallinnan tavoitteesta. Jokaisen aikuisen pitäisi vaalia kestävyyskuntoaan harrastamalla joka viikko vähintään 2,5 tuntia reipasta kestävyysliikuntaa. Lisäksi viikossa pitäisi olla vähintään kaksi liikuntakertaa, joiden aikana kohennetaan lihaskuntoa ja kehitetään liikehallintaa. 

Aikuisten liikkumisen suosituksesta on poistettu vaade vähintään kymmenen minuutin kestoisista liikkumishetkistä. Kaikella liikkumisella, kestosta riippumatta, on tekijälleen positiivisia vaikutuksia. Fyysisestä aktiivisuudesta taukoliikunnoilla kannattaa pitää huolta koko päivän ajan.

Suosituksessa tavoiteltavaa monilla 

Useat tutkimukset osoittavat, että liikkeen lisäämiselle on tarvetta. Suomalaisista aikuisista noin 70 prosenttia harrastaa vain kevyttä liikuntaa tai ei harrasta lainkaan liikuntaa vapaa-ajalla ja noin 40 prosenttia jää kokonaisaktiivisuudessa alle suositellun liikuntamäärän. Kohtuukuormittavaa tai sitä raskaampaa liikuntaa toteuttavien määrässä tapahtuu tasaista vähenemistä.

Positiivista on, että aikuisilla (25-64-vuotiaat) vapaa-ajan liikunnan harrastamisen määrissä on jatkunut myönteinen kehitys vuosina 2012-2017. Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset ovat fyysisesti aktiivista ja liikunnallista kansaa, mutta kuitenkin terveytensä kannalta riittävästi liikkuu vain runsas puolet aikuisista. (THL: Wennman, Borudulin, Jousilahti 2019).