×

Lisää suoritus

Liikuntakampanja ei ole aktiivinen.

×

Ota yhteyttä ylläpitoon

Kirjoita tähän viestisi. Mikäli lähetät tukipyyntöä tai vikailmoitusta, muista AINA liittää mukaan tarkka www-osoite sivusta, jota asia koskee ja kuvaile tilanne mahdollisimman yksityiskohtaisesti.
CAPTCHA
Tällä varmistetaan, että rekisteröityjä on oikea henkilö eikä automatisoitu roskapostirobotti. HUOM! Mikäli et näe tässä kohtaa rasti ruutuun -painiketta tai latausilmaisin jää pyörimään, kokeile rekisteröitymistä toisella selaimella (muu kuin Explorer).
×

Kestävyysliikuntaa vai lihaskuntoa ja liikehallintaa

Tilanneviesti

SAKU ry:n henkilöstöliikuntakampanjassa tavoitellaan terveyttä edistävää ja monipuolista liikkumista. Aikuisten terveysliikunnan suositukseen pääseminen tarkoittaa käytännössä noin puolen tunnin päivittäistä liikunta-annosta sekä liikunnan monipuolisuuden riittävää huomioimista. 

Monipuolisuuden varmistamista helpottaa se, että liikuntalajit on valmiiksi jaettu kestävyysliikuntaan sekä lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävään liikuntaan. Lajien jaossa on saatu apua UKK-instituutin liikuntatieteen asiantuntijoilta. 

Osa lajeista on ollut helppo jakaa oikeisiin kategorioihin. Vaikkapa pyöräily tai sauvakävely ovat ilmiselvää kestävyysliikuntaa, kuntosali kehittää tietenkin lihaskuntoa ja joogan avulla voi parantaa liikehallintaansa. On kuitenkin monia liikuntalajeja, joiden jakaminen kategorioihin ei ole mustavalkoinen asia, joten kompromissejakin on jouduttu tekemään. Liikuntalajit on luokiteltu sen otsikon alle, mitä ne ensisijaisesti edustavat, vaikka luonnollisesti moni liikuntalaji kehittää jossain määrin sekä kestävyyskuntoa että lihaskuntoa tai liikehallintaa. 

Esimerkiksi pallopelien osalta juoksemiseen perustuvat lajit kuten jalkapallo ja tennis kuuluvat kestävyysliikunnan puolelle ja hyppypainotteinen lentopallo taas lihaskunnon ja liikehallinnan puolelle. Erilaiset jumpat ja tanssit taas katsotaan kuuluvaksi lihaskuntoon ja liikehallintaan paitsi tehokkaat ja runsaasti askellusta sisältävät aerobic, zumba ja step. 

Valinnanvaraa on kuitenkin taatusti riittävästi. Valitse omat suosikkilajisi, kokeile jotain uutta, anna liikunnalle aikaa ja ota vastaan liikunnan tarjoama energialataus!